-

Ranuan kolmosvasikat jäävät kotitilalle kasvamaan

0 kommenttia

Tammikuun alussa Ranualla Karjakummun tilalla syntyneet kolmosvasikat Usva, Utukka ja Ukkonen ovat jo reippaita vasikoita. Syntyessään ne olivat tavallista pienempiä. Suurin oli 27 kiloinen ja pienin 24 kiloa painava.

”Kyllähän ne tuntuivat hukkuvan syliin normaalikokoisiin vasikoihin verrattuna”, naurahtaa Marjo Kuha Karjakummun tilalta.

Vasikoilla oli ensi alkuun hieman hengitystieongelmia, mutta eläinlääkärin hyvällä hoidolla kaikki ovat selättäneet terveysongelmat ja ovat nyt automaattijuotolla kuten muutkin vasikat. Pienen kokonsa vuoksi kolmosia aiotaan pitää juotolla tavallista pitemmän aikaa.

Holsteinkolmoset eivät ole täysin saman näköisiä keskenään, ja Marjo Kuha on huomannut myös luonteissa eroja. Usva ja Utukka tuntuvat olevan Ukkosta seurallisempia.

”Lellikkejä ne kaikki kuitenkin ovat, tulevat helposti luokse”.

Vasikoiden emä Lammi tuli tiineeksi kertasiemennyksellä luonnolliseen kiimaan Backupin sekstatulla siemenellä. Kolmosista kasvaa aikanaan tilalla hyväsukuisia lypsylehmiä. Niiden emänemä on korkean maitomäärän tuottanut ennätyslehmä Jää.

”Toivotaan, että kolmoset selviävät lypsyikään. Siihen saakka ne saavat kasvaa keskenään”, Marjo Kuha kertoo.