-

Unikuva on Lapin kolmas 150-tonnari

0 kommenttia

Holsteinlehmä Unikuva saavutti harvinaisen 150-tonnarin arvon 6. syyskuuta tehdyn mittalypsyn tuloksena. Unikuva on Lapin kolmas 150-tonnari - ja lisäksi Lapin ensimmäinen holsteinrotuinen 150-tonnari kautta aikain. Koko maassa 150-tonnareiksi on yltänyt tämän hetken tilaston 142 lehmää. Niistä ayshirejä on 64, holsteineja 76 ja suomenkarjaan kuuluvia 2.

Unikuvaa juhlistettiin Tuulamaija Nygårdin ja Jari Väisäsen perhepiirissä Posion Anetjärvellä. Suuremmat juhlat pidettiin jo lehmän saavuttaessa 100-tonnaripyykin vuonna 2017. Samana vuonna tila täytti 100 vuotta.

ProAgria Lappi kävi muistamassa Unikuvaa, joka omistajineen sai kunniakirjan maitotiimin vastaavalta Kaisu Ristolta.

Nygårdin ja Väisäsen karjan ikänestori on jo 15-vuotias, mutta edelleen hyvässä lypsyssä.

”Viimeisimmässä mittalypsyssä mamma antoi 30 maitokiloa. Unikuvaa ei enää siemennetä, joten kun maidontulo loppuu, jää se meillä virallisesti eläkkeelle”, Tuulamaija kertoo.

Unikuvalle todellakin on jo viralliset eläkepaperit haussa. Eläkkeelle voi siirtää sellaisen lehmän, joka on jo noin kymmenen vuotta vanha, eikä sitä enää poi’iteta. Anomus tällaiselle lähetetään ProAgria Keskusten Liiton maitovaliokunnalle.

Ideana eläkkeelle siirtämisessä on se, että lypsämätön lehmä ei vaikuta esimerkiksi tilan maitotuotoksiin alentavasti.

”Haaveena on, että Unikuva voisi vielä ensi kesänä 16-vuotiaana käyskennellä rantalaitumella ja nauttia elämästä, kuten tähänkin saakka”, Tuulamaija sanoo.

Hyvä terveys pitkän iän salaisuus

Unikuva ostettiin Anetjärvelle kerran poikineena vuonna 2008 Maire Varangan lopettavasta karjasta. Nygårdin ja Väisäsen tilalla lehmä on poikinut yksitoista kertaa, viimeisin kerta oli tammikuussa 2021. Vasikoista puolet on ollut sonneja ja puolet lehmiä.

Tuoreen 150-tonnarin pitkän iän salaisuus on sen hyvässä terveydessä. Utaretulehduksesta se on kärsinyt vain kerran. Hedelmällisyys on ollut hyvä ja poikimiset tasaisia. Maitotuotokset ovat olleet korkeita. Lypsyurallaan Unikuva on tuottanut yhdeksänä vuotena yli 10 000 kiloa maitoa. Huippuvuotena 2011 lehmä herui 13 668 kilon maitotuotoksen.

Vuosittaiset tuotokset ovat hyvin selvillä tuotosseurantaan kuulumisen ansiosta. Nygård ja Väisänen sanovat, että ilman tuotosseurantaa olisi tilan toiminta tyhjän päällä.

”Ihmettelen, että miten ruokinnan voisi järkevästi toteuttaa, jos ei ole tiedossa pitoisuuksia ja maitomääriä?”, Jari Väisänen toteaa.

Tuotosseuranta on 20 lypsävän tilalla tukena myös jalostuksessa ja talouden johtamisessa. Joka lehmävasikasta otetaan genomitestit, jotta jalostustyötä voidaan tehdä paremmaksi. Sekin on tuottanut tulosta, sillä tilan lehmien keskipoikimakerta on 3,5. Lehmät ovat keskimäärin pitkäikäisiä.

Lehmänä Unikuva on ollut vaatimaton ja rauhallinen. Se ei ole karjan johtajalehmä, vaan oleilee laitumellakin vähän taustalla. Iän karttuessa Unikuva on omistajiensa mukaan luonnollisesti alkanut vaatia enemmän huolenpitoa.

Utareet ovat edelleen hyvässä kuosissa, eikä jaloissakaan ole moittimista. Myös syönti on hyvää, tosin lehmä se on alkanut valikoida rehua. Mielestään huonot säilörehut se jättää syömättä.

”Unikuvalla on tapana syytää rehua syödessään joka paikkaan. Huono rehu kyllä löytyy sen selästä”, omistajat naurahtavat.

Unikuvan ulkokuva: Mirva Väisänen

Muut kuvat ja teksti: Auni Vääräniemi