-

Satatonnarit palkittiin Lapin karjakerhon puurojuhlassa

0 kommenttia

Vuonna 2021 satatonnariksi yltäneiden lypsylehmien omistajat saivat palkintonsa Lapin karjakerhon puurojuhlassa Rovaniemellä. Satatonnaripalkintoja luovuttamassa oli myös ProAgria Lappi. Tänä vuonna satatonnariksi on yltänyt 21 lehmää.

Tapahtuma järjestettiin koronaturvallisesti. Käytössä tapahtumassa oli koronapassien tarkastus jokaiselta osanottajalta.

Lapin karjakerho jakaa vuosittain myös muita tunnustuksia hyvin menestyneille lypsylehmille ja karjoille. Lapin kellokkaana palkittiin sodankyläläisen Sanna ja Mikko Takalan Otava.

Puurojuhlassa palkittiin myös kestävät lehmät, eli 85-tonnarit (vuoden 2020 loppuun tuottaneet lehmät).

Karjojen keskimääräiset elossa olevien lehmien elinikäistuotokset palkittiin kolmessa sarjassa. Karjat yli 50 lehmää -sarjassa ensimmäisellä sijalla oli Anne ja Janne Jurvan (Tervola) karja. Karjat 25-50 lehmää -sarjassa paras oli Kati Riipin ja Petri Penttisen (Sodankylä) karja. Karjat alle 25 lehmää -sarjassa parhaana palkittiin Tuulamaija Nygårdin ja Jari Väisäsen (Posio) karja.

Tuotoskilpailussa palkittiin vuonna 2017 syntyneet lehmät ensimmäisen 305 päivän maitotuotoksen mukaan roduttain. Ayshire-sarjan parhaana palkittiin Mikko Säkkisen (Posio) Ohra tuotoksella 12 212 kg. Holstein-sarjan parhaana palkittiin Karoliina ja Markku Rannan (Tervola) Omppu tuotoksella 14 266 kg. Suomenkarja-sarjassa parhaana palkittiin Esa Koivumaan ja Monika Nivan (Kolari) Kummun Oosa tuotoksella 5952 kg.

Jalostusarvokilpailussa parhaana karjana palkittiin Marjatta ja Juha Rannan tila Tervolasta. Tilan NTM oli 12,10. Parhaana vuonna 2017 syntyneenä ayshire-lehmänä palkittiin Eija ja Juha-Pekka Koutosen (Keminmaa) Onniina (NTM 24, utr.ind. 111). Paras holstein-lehmä oli Velu Matti ja Virpi Pekkalan (Inari) Onyx (NTM 23, utr.ind. 93). Paras suomenkarjan lehmä oli Aki Harrin (Tornio) Prinsessa (NTM 15, utr.ind. 113).

Puurojuhlassa palkitiin myös keinosiemennyskäyttöön hyväksytyt sonnit:

  • VH Mustakummun Mandy Mico, kasvattaja Jaana ja Aki Kangas (Tornio)
  • VH Viking Lightstar Lustful, kasvattaja Pasulan tila (Ylitornio)
  • VR Pudaksen Usva Uppura, kasvattaja Veikko ja Mikko Pudas Mth (Kolari)

Onnea palkituille!