Hae sivustolta:

Sukupolvenvaihdos, yrittäjyydenvaihdos

Kaikella on aikansa ja kullakin aikakaudella tekijänsä. Tämä näkyy myös ProAgria Lapin sukupolven- / yrittäjyydenvaihdoksiin liittyvien asiantuntijapalveluiden kysynnän kautta .

Sukupolvenvaihdoksista puhumme yleensä kun yrittäjyys siirtyy lähisukulaisten välillä. Yrittäjyydenvaihdoksessa puolestaan ei lähisukulaisuudella ole merkitystä.

Onnistunut sukupolven-/ yrittäjyydenvaihdos perustuu hyvään suunnitteluun, jossa otetaan huomioon omistajanvaihdoksen vaikutukset jatkajien ja luopujien tulevaisuuteen. Usein kyseessä on molempien osapuolten kannalta todella suuri päätös - kannustammekin aloittamaan suunnittelun hyvissä ajoin. Riittävä aika mahdollistaa sen, että vaihdosprosessista saadaan onnistunut kokonaisuus.

Sukupolvenvaihdoksen ajoittamiseen liittyen, erikseen huomionarvoisena tekijänä on nuoren viljelijän aloitustuki, jonka perusedellytyksenä on jatkajan/ -ien alle 40 vuoden ikä.

Muita vaihdokseen liittyen merkittäviä asioita ovat mm. jatkajalle ja ostajalle kohdentuvat veroseuraamukset: Pienentää ostajan lahjaverotusta, minimoida luovutusvoittoverotusta, vähentää tai poistaa varainsiirto ja arvonlisäverotusta.

Luopumistuki turvaa maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen tai luovuttaa pellot lisämaaksi. Luopumistukeen ovat oikeutettuja viljelijät ja poronhoitajat, jotka pysyvästi lopettavat maataloustuotannon tai porotalouden harjoittamisen ennen varsinaista eläkeikää. Luopumistuki nykymuotoisena on voimassa vuosina 2007–2010.

ProAgria Lapista löytyy neuvonnallista asiantuntemusta koko vaihdoksen toteuttamisprosessiin liittyen, puhuttiinpa sitten sukupolvenvaihdoksesta tai yrittäjyydenvaihdoksesta.


Aiheeseen liittyviä linkkejä
Lisätietoja

 

 

Pekka Kummala, talousasiantuntija

puh. 0400 260103

sähköposti: etunimi.sukunimi@proagria.fi